Moeizame start ISLA raffinaderij

Het opnieuw opstarten van de Isla-raffinaderij gaat op dit moment zo langzaam, dat dit reden heeft gegevens tot speculaties over de raffinaderij die niet in staat zou zijn om olieproducten te maken. Sinds de nacht van vrijdag op zaterdag levert de BOO-centrale de hoeveelheden electriciteit, stoom en geperste lucht die contractueel zijn overeengekomen met de raffinaderij.

Nu is echter gebleken dat een cat cracker en ook een crude distiller van de Isla defect zijn. In de cat cracker zou een ‘sliding valve’ kapot zijn en de crude distiller zou ‘met zoveel lekkage kampen dat de dienst Stoomwezen op Curaçao het, met het oog op de veiligheid, niet verantwoord vindt om deze te laten draaien’.
Ook zou er gebrekkig onderhoud zijn gepleegd door Isla-huurder PdVSA.

Stapvoets
Woordvoerder Kenneth Gijsbertha van de Isla ontkent ten stelligste dat het Stoomwezen beperkingen heeft opgelegd aan de raffinaderij: “Het stoomwezen heeft niets met ons te maken.” Hij erkent dat het opstarten van de destilleringsprocessen stapvoets gebeurt – maar daar is bewust voor gekozen: “Wanneer installaties als deze negen maanden hebben moeten stilliggen, dan is het alleen maar raadzaam om rustig aan te werk te gaan.”

Lekkage
Gijsbertha stelt dat in de cat cracker een bellow, dus geen valve, katalyst laat doorsiepelen. “Wij zijn dat aan het repareren om de cat cracker op gang te brengen. Bij de crude distiller nummer drie hebben onze eigen technici twee lekkages ontdekt die verholpen moeten worden. Omwille van veiligheidsoverwegingen verloopt het weer in operatie brengen van deze installaties dus langzaam.”

Proefwerkweken
Refineria Isla houdt volgens Gijsbertha rekening met het feit dat zeker tot en met woensdag volgende week er nog proefwerkweken bij de scholen zijn. “Opstarten brengt per definitie rookoverlast met zich mee en dat willen wij de jongeren zeker in een toetsperiode besparen. Dat zijn de technische en humane verklaringen voor het niet spoorslags operationeel maken van de installaties.”

Gijsbertha voegt er nog aan toe dat er dus geen sprake is van gebrekkig onderhoud maar dat apparatuur dat negen maanden stil heeft moeten liggen zich nu eenmaal anders gedraagt dan apparatuur dat continu in gebruik is gebleven, vandaar het verschijnen van een scheurtje hier en een lekkage daar.

Wikileaks
De mededeling van Gijsbertha komt op een moment dat betrokkenen in de politiek en de olieindustrie – binnen en buiten Venezuela – zich zorgen maken om de financiele situatie en operationele condities van PdVSA en haar management.

Dit blijkt uit telegrammen die verzonden zijn door de ambassade van de VS in Venezuela, en die door Wikileaks zijn vrijgegeven. De boodschappen zijn gepubliceerd door de Britse krant The Guardian.

Bron: RNW

Reacties zijn gesloten