Onderzoek telt dubbel en dwars: ECORYS-NEI (2005)

Weet u het nog? Minister Donner was onlangs op Dushi Kòrsou en hij berichtte over de ISLA. In zijn berichtgeving refereerde hij naar een belangrijk rapport, het rapport van ECORYS-NEI. Dit rapport werd 26 oktober 2005 gepubliceerd. Welnu, SMOC wil graag dit rapport openbaar maken. Iedereen kan dan het rapport lezen.

De titel van het rapport moet de lezer wel uitdagen: “Economic Value of Strategic Options for Refineria di Kòrsou”. Over die economische waarde willen nog weleens misverstanden bestaan. Soms moedwillig, zoals bij politici met een dubbele agenda. Soms cultuurhistorisch, men weet echt niet beter. ECORYS-NEI legt in dit rapport uit dat er ook een cost-benefit-analysis moest worden gemaakt van de ISLA impact op de volksgezondheid, want ook dat hoort bij de berekening van economische (meer)waarde. Uiteraard was dit geen gemakkelijke klus, onder andere omdat ‘the attention was restricted to the health effects of only two emission substances: SO2 and PM10’ (blz. 84). Er zijn natuurlijk veel meer stoffen die werden en worden geëmitteerd door de ISLA. Opmerkelijke conclusie is de vroegtijdige doden die er jaarlijks zijn te betreuren: minimaal 18 per jaar. Dit naast de overige gezondheidsproblematiek die tabelmatig wordt weergegeven (blz. 89). Hier komt dus nog de invloed van tal van andere stoffen bij bovenop. Tja, zo triest is het gesteld op Dushi Kòrsou. Levert het nog dollars en Antilliaanse guldens op voor de Curaçaose bevolking? Nauwelijks. Ook dat valt te lezen in dit rapport. Toch is er ook nog een lichtpuntje, want wie was de opdrachtgever van dit onderzoek? Refineria di Kòrsou (RdK), oftewel de overheid. Leuk is het dan om waar te nemen dat ECORYS-NEI keiharde conclusies durft te trekken mbt de invloed van de ISLA op de volksgezondheid. Veel leesplezier: Ecorys NEI 2005.

Reacties zijn gesloten