RNW: ‘Leefklimaat in Marchena beneden peil’

De bewoners van Wishi en Marchena zijn het zat. De twee wijken blijven achteruit gaan: veel huizen zijn in slechte staat, de bewoners lijden onder de luchtvervuiling van de Isla, sommige straten zijn ’s avonds pikdonker en er is veel zwerfvuil in de wijken. De werkeloosheid is er hoog. Volgens Kenneth Valpoort van de Actiecomité Wishi/Marchena is het hoogtijd dat het leefklimaat in de wijken verbeterd wordt.
Actie
De bewoners voeren dinsdag 20 maart actie. Ze vragen aandacht voor hun problemen. Lucia Tielman woont al ruim vijftig jaar in Marchena. Ze vindt haar wijk prachtig, maar de wijk heeft op veel fronten hulp nodig, zegt Tielman. “Soms ben ik gewoon bang om ’s avonds alleen ergens naar toe te gaan. Want er is geen straatverlichting. Er is criminaliteit; atrako’s gebeuren.” Een ander probleem in de wijken is het zwerfvuil. De bewoners zelf vervuilen hun wijk. Tielman is zich daarvan bewust. “Ja, inderdaad, wij doen het zelf. Niet iedereen houdt het schoon. Maar op de een of ander manier moeten de wijken schoongemaakt worden. Daarbij hebben we hulp nodig.”
Isla
De bewoners van Wishi/Marchena gaan ook de straat op om te protesteren tegen de luchtvervuiling van de Isla-raffinaderij. Wat hen stoort is het feit dat de Isla daar niets tegen doet en geen hulp biedt, zegt een aantal jongens en mannen die onder een boom in Marchena zitten. “Echt hoor, we hebben veel last van de rook van de Isla. Het is slecht voor onze gezondheid. Als ik ga voetballen heb ik daar last van. Eigenlijk moet Isla in alle huizen airco’s zetten!”
De bewoners willen de aandacht van de overheid, maar ook van particulieren en de private sector. Kenneth Valpoort: “De actie is om de ontevredenheid te uiten. Iedereen moet op de hoogte gehouden worden over wat er dagelijks hier in de wijk gebeurt. Het leefklimaat moet opgekrikt worden.”

De bewoners van Wishi en Marchena zijn het zat. De twee wijken blijven achteruit gaan: veel huizen zijn in slechte staat, de bewoners lijden onder de luchtvervuiling van de Isla, sommige straten zijn ’s avonds pikdonker en er is veel zwerfvuil in de wijken. De werkeloosheid is er hoog.
Volgens Kenneth Valpoort van de Actiecomité Wishi/Marchena is het hoogtijd dat het leefklimaat in de wijken verbeterd wordt.
ActieDe bewoners voeren dinsdag 20 maart actie. Ze vragen aandacht voor hun problemen. Lucia Tielman woont al ruim vijftig jaar in Marchena. Ze vindt haar wijk prachtig, maar de wijk heeft op veel fronten hulp nodig, zegt Tielman. “Soms ben ik gewoon bang om ’s avonds alleen ergens naar toe te gaan. Want er is geen straatverlichting. Er is criminaliteit; atrako’s gebeuren.”

Bewoners Wichi/MarchenaFoto: Belkis OsepaEen ander probleem in de wijken is het zwerfvuil. De bewoners zelf vervuilen hun wijk. Tielman is zich daarvan bewust. “Ja, inderdaad, wij doen het zelf. Niet iedereen houdt het schoon. Maar op de een of ander manier moeten de wijken schoongemaakt worden. Daarbij hebben we hulp nodig.”IslaDe bewoners van Wishi/Marchena gaan ook de straat op om te protesteren tegen de luchtvervuiling van de Isla-raffinaderij. Wat hen stoort is het feit dat de Isla daar niets tegen doet en geen hulp biedt, zegt een aantal jongens en mannen die onder een boom in Marchena zitten. “Echt hoor, we hebben veel last van de rook van de Isla. Het is slecht voor onze gezondheid. Als ik ga voetballen heb ik daar last van. Eigenlijk moet Isla in alle huizen airco’s zetten!”
De bewoners willen de aandacht van de overheid, maar ook van particulieren en de private sector. Kenneth Valpoort: “De actie is om de ontevredenheid te uiten. Iedereen moet op de hoogte gehouden worden over wat er dagelijks hier in de wijk gebeurt. Het leefklimaat moet opgekrikt worden.”

Bron: RNW

Reacties zijn gesloten