Versgeperst: ‘CO2-uitstoot per inwoner CURAÇAO hoog’

CURAÇAO – China is het land dat de meeste CO2 uitstoot op deze planeet. Maar als men de uitstoot per inwoner berekent, dan voeren het olierijke Venezuela en de voormalige Nederlandse Antillen de rangschikking aan, meldt Inter Press Service naar aanleiding van cijfers van het Amerikaanse ministerie van Energie.
De voormalige Nederlandse Antillen, met Curaçao als grootste eiland, komt op de vierde plaats van de wereldranking, met 31,9 ton per inwoner. Aruba komt met 21,7 ton op de negende plaats.
Raffinaderij
Curaçao heeft olieraffinaderij Isla, die al sinds 1918 operationeel is. Door een kleine bevolking komen kleinere landen of gebieden snel bovenaan in deze rangschikking van CO2-uitstoot per inwoner. Trinidad en Tobago is bijvoorbeeld goed voor ‘nauwelijks’ 49,7 miljoen ton CO2 per jaar, maar per inwoner betekent dat 37,3 ton. Daarmee komt Trinidad & Tobago op de tweede plaats.
Uitstoot
Volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van Energie stootte China in 2008 7,03 miljard ton CO2 uit, 23 procent van het mondiale totaal. Dat komt op 5,3 ton per inwoner. Venezuela stoot nauwelijks 0,56 procent van het wereldtotaal uit: 169,5 miljoen ton. Maar per inwoner komt dat op 6 ton. De energiesector is verantwoordelijk voor 95 procent van de Venezolaanse uitstoot: 35 procent voor transport, 48 procent voor olie-industrie en elektriciteitscentrales en 17 procent voor de rest van de industrie, zegt ingenieur Juan Carlos Sánchez, lid van het VN-klimaatpanel.

Bron: Versgeperst

Reacties zijn gesloten