Versgeperst: ‘Toestand koraalrif Curaçao zorgwekkend’

CURAÇAO – Het koraal  in Curaçao verkeert in zorgwekkende toestand. Dat is de conclusie van het onderzoek ‘The current state of Curaçao’s Coral Reefs’ dat Mark Vermeij in opdracht van  Carmabi en de Universiteit van Amsterdam uitvoerde. 

 
“De bodem van een gezond rif is voor 60 procent gevuld met koraal, het water is kraakhelder en het stikt er van de vissen”  omschrijft Vermeij.  “Op Curaçao is het water troebel, het gaat slecht met de vissen en de bodem is bezaaid met algen. Als je gaat duiken in bijvoorbeeld Blue Bay bevind je je praktisch in chemisch afval.”

Toerisme
“We rekenen ons hier rijk op Curaçao. Dat is misschien ook wel zo als we de omvang van ons koraalrif vergelijken met die van andere Caribische eilanden, maar in de afgelopen 30 jaar is het onderwaterleven in Curaçao heftig aangetast.” Als het rif zich op de zelfde voet blijft ontwikkelen, is er volgens de onderzoeker voor de toeristen ‘geen klap meer te zien’.

Oplossing
De grootste veroorzaker van de vervuiling  en aantasting van het rif is niet alleen het bedrijfsleven, maar ook de bevolking van het eiland zelf. “Alles wordt hier regelrecht in het water geloosd. Een kentering van dit probleem is dan ook vrij gemakkelijk, meent de onderzoeker. “We moeten zorgvuldiger omgaan met ons afval.”

Waterzuivering
Vermeij waarschuwt dat watervervuiling niet alleen de koraalriffen aantast, maar ook gevolgen heeft voor de gezondheid van de mens. “Curaçao zou het voorbeeld van Bonaire moeten volgen. Daar hebben ze een goed waterzuiveringsbedrijf. Dat zou op ons eiland ook veel grootschaliger gedaan moeten worden.”

Bron: Versgeperst

Reacties zijn gesloten