Amigoe: ‘Documentaire ZEMBLA over Isla in de maak’

WILLEMSTAD — Een filmploeg van het Nederlandse documentaireprogramma Zembla is reeds een aantal dagen op het eiland om de Isla-problematiek te belichten. In dit kader wilde de filmploeg vanochtend bij het Maria Immaculata Lyceum (MIL) ‘aanvullend ook reacties filmen van de leerlingen’. Dat werd de filmploeg door de schoolleiding echter niet toegestaan. Volgens de conrector van de school, Nancy Josephina, werd de cameraploeg ervan op de hoogte gebracht, dat er voor interviews met leerlingen toestemming benodigd is van het Rooms-Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS). RKCS-directeur Lisette van Lamoen-Garmers laat desgevraagd weten inderdaad benaderd te zijn door de ploeg van Zembla. “De ploeg is inderdaad bij mij langs geweest voor toestemming, waarbij ik hen kort te woord heb kunnen staan aangezien ze onaangekondigd langskwamen. Men moet met dit soort zaken niet vergeten dat het hier om minderjarige leerlingen gaat en dat zoiets weloverwogen dient te gebeuren. Ik moet eerlijk bekennen dat de hele kwestie mij een beetje overviel. Ik zal daarover ook met de rector van de school, Erwin Coster, in beraad gaan.” Van Lamoen-Garmers zegt vandaag nog contact te zullen opnemen met de ploeg, ongeacht haar beslissing over een te verlenen toestemming.
Intentie

De directeur van het RKCS wil onder andere ‘duidelijkheid over de intenties van het programma’. “Zo hebben wij in het verleden helaas ook negatieve ervaringen gehad met Nederlandse journalisten, waarbij zaken die gezegd werden, werden verdraaid. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de ouders vervolgens met een product geconfronteerd worden, waarbij hun kinderen bijvoorbeeld bepaalde uitspraken doen die op verschillende wijzen geïnterpreteerd worden. Ik weet zeker dat ik dan de volgende reactie zou krijgen: mevrouw Van Lamoen-Garmers, hoe heeft u zomaar toestemming kunnen geven terwijl mijn kind minderjarig is?”
Reactie Zembla

Zembla is een actueel documentaireprogramma van de Vara. Het programma bericht over maatschappelijke ontwikkelingen of bijzondere gebeurtenissen. Erwin Otten, de regisseur van Zembla en onderzoeksjournalist van de Vara, licht toe wat de ‘hamvraag’ in de ongeveer 40 minuten durende documentaire zal zijn: “Waarom doet Nederland niets?” De cameraploeg die tot donderdag op het eiland is, heeft onder andere ook de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Ben Whiteman (PS) en de oud-minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Charles Cooper (MAN), gesproken. “We weten niet wat de omgangsvormen op het eiland zijn, maar de mevrouw van de schoolleiding heeft boos teruggebeld waarbij ze stelde ‘dat er ineens Nederlanders op haar stoep stonden’. Nou begrijpen we niet zo goed wat voor relevantie het heeft dat we uit Nederland komen, en ze hing vervolgens ook nog eens op”, aldus Otten. Hij licht toe dat de research-afdeling op voorhand ook uitgebreid contact heeft gehad met de rector van de MIL. “De heer Coster heeft zich in het algemeen willen uitlaten over de stankoverlast die men ervaart. Ons was verzekerd dat voor het gesprek met de rector geen toestemming nodig was van het RKCS, zolang de strekking geen politieke lading had. Aanvullend hierop hebben wij leerlingen aan het woord willen laten, en toen begrepen we dat daar wél toestemming voor nodig is. In Nederland is het in soortgelijke situaties, in aanwezigheid van de rector, niet nodig om toestemming te vragen. We zijn daarom ook netjes naar het schoolbestuur geweest.”

Wederhoor

De journalisten hadden in de ochtenduren ook een interviewafspraak met de Isla-woordvoerder, Kenneth Gijsbertha. “Dit maakte natuurlijk deel uit van journalistiek wederhoor. We zijn voor niets geweest, want we kregen te horen dat de heer Gijsbertha in een bespreking zat en dat hij ons wel terug zou bellen. Aangezien wij al wekenlang met het bedrijf bezig zijn, zijn we nu in beraad of we überhaupt nog een gesprek met de heer Gijsbertha willen. We hebben in ieder geval aan onze journalistieke verplichting voldaan”, aldus Otten. De documentaire zal op 21 maart om kwart over negen ‘s avonds (Nederlandse tijd) te zien zijn op Nederland 2.

Bron: Amigoe, 26 februari 2013

Reacties zijn gesloten