EcoRYS 2012 rapport is nu beschikbaar

Zo en daar is het dan: het rapport van EcoRYS. Ingewijden zouden nu kunnen denken: maar dat rapport was er toch al in 2005? Neen, dat betreft een ander rapport van EcoRYS waarin werd aangetoond dat er jaarlijks tientallen doden zijn te betreuren als gevolg van de uitstoot van de Isla. EcoRYS heeft nu een ander rapport gemaakt over de Isla. In dit rapport worden toekomstscenario’s geschetst voor de Isla. Een suggestie die wordt voorgestaan is om de Isla te upgraden. Dat kost flink wat geld, om die reden moet er een investeerder worden gezocht. EcoRYS stelt dat uiterlijk eind 2013 het klip en klaar moet zijn dat deze investeerder er is en dat met de huidige huurder, de PDVSA, een MOU (Memorandum of Understanding) wordt getekend om zsm te kunnen starten met het upgraden van de raffinaderij. Is er al een investeerder met flink veel geld op zak, want alleen een likje verf is niet voldoende (-dat is slechts lood om oud ijzer)? Volgens SMOC niet. PDVSA dan? PDVSA blinkt uit in het niet investeren in de Isla. Zaken doen met de PDVSA schiet dus niet op, maar ondertussen loopt het huurcontract van PDVSA in 2019 wel af! In tussentijd moet ook het lokale onderwijs alvast inspelen op het upgraden van de Isla. SMOC heeft niet de indruk dat die route op Curaçao al is ingeslagen. Uit het nieuwe rapport van EcoRYS blijkt ook dat er momenteel nauwelijks jongeren (twintigers, dertigers) werkzaam zijn op de Isla, maar vooral ouderen (vijftigers) die langzaamaan met pensioen zullen gaan. Ervaring verdwijnt dus ook langzaamaan uit het bedrijf. Wereldwijd voeren landen de milieu-eisen mbt brandstoffen wel op. Raffinaderijen moeten alleen om die reden al innoveren. SMOC zag geen redenen om aan te nemen dat de Isla hierin voorop liep, dit was dus consistent met het nieuwe rapport van EcoRYS dat onder andere gepubliceerd is door Persbureau Qraçao. Lees het rapport hier: EcoRYS2012Sustainable future for Curacao.

Reacties zijn gesloten