Joop: ‘Marinepersoneel ziek, onderzoek naar oude raffinaderij Shell’

De Koninklijke Marine op Curaçao onderzoekt of haar personeel nog veilig kan wonen in Julianadorp. De wijk ligt ten westen van de raffinaderij Isla en ligt tweederde van het jaar onder de rook van de oude raffinaderij van Shell, zo meldt de NOS. Marinemedewerkers hebben last van hoofdpijn en ademhalingsproblemen. Zeven (oud-)collega’s kregen kanker, zeggen ze.

De raffinaderij is tegenwoordig eigendom van Curaçao, maar wordt geëxploiteerd door het Venezolaanse staatsbedrijf PdVSA. Die raffineert zeer zwavelhoudende olie uit Venezuela op het terrein, zo is bij de NOS te lezen. Uit milieurapporten blijkt dat hierbij niet alleen fijnstof, zwaveldioxide en benzeen uitstoot, maar ook tal van andere stoffen die zware metalen bevatten, zoals lood en vanadium. Gevreesd wordt voor de gevolgen voor omwonenden:

Een deel van de defensiemedewerkers die in het verleden in de wijk woonden, kreeg later kanker, zeggen ze. Het zou gaan om tenminste zeven personeelsleden. Die woonden van 2000 tot 2013 in Julianadorp. Een aantal van hen is inmiddels overleden.

Bron: Joop, 30 november 2013

Reacties zijn gesloten