Zand in de ogen

Het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en de Isla slaan de handen ineen: Grote Knip wordt opgeknapt, zo berichtten diverse media. Neen, de Isla is de beroerdste niet. Keiharde Antilliaanse guldens worden geïnvesteerd in de Curaçaose gemeenschap. Een actie als deze is natuurlijk geen uitzondering, om die reden ontvangt de Isla van Radio Hoyer zelfs de ‘Solo di Oro’ vanwege het regelmatige investeren in ‘sociale activiteiten’. Graag gun ik een ander het succes en het licht in de ogen, maar hier wordt met zand gestrooid en dat vertroebelt mijn beeld. Als er een orgaan op het eiland is dat niet sociaal is, dan is het de Isla wel. Met grote regelmaat worden normen van de WHO (World Health Organization) overschreden voor zwaveldioxide en als de overlast echt ondraaglijk wordt, tot overgevende kinderen en docenten aan toe, dan sluiten scholen noodgedwongen de deuren. Of nog gekker. Afgaande op een rapport van Eco-RYS uit 2005, heeft de Isla jaarlijks minimaal 18 doden op haar geweten en moeten duizenden mensen een beroep doen op de verzorgingsstaat.  Los van de financiële kosten die hiermee gemoeid gaan voor Curaçao, is het voorgaande niet bepaald sociaal te noemen. Maar wat doet onze minister van GMN, de heer Whiteman? In plaats van de Isla moreel en juridisch de oren te wassen, gaat hij met de Isla in zee door een strand op te knappen. Tsja, u kunt straks dan lekker zwemmen bij Grote Knip terwijl ze in Wishi/Marchena volop aan de pillen zijn of, heel gewoon, dood neervallen. De vraagt dringt zich bij mij daarom op wat in vredesnaam de bloedgroep is van onze minister van GMN -annex geneesheer- de heer Whiteman.

Drs. Arjan Linthorst (bestuurslid SMOC)

Reacties zijn gesloten