Versgeperst: ‘SHZC en SMOC: Isla moet dwangsom betalen’

CURAÇAO – Stichting Humanitaire Zorg Curaçao (SHZC) en Stichting Schoon Milieu op Curacao (SMOC) stappen naar de rechter. In 2010 is aan de Isla-raffinaderij een dwangsom opgelegd. De raffinaderij moet betalen als het zich niet houdt aan de wettelijke norm voor uitstoot van zwaveldioxide (SO2).

De dwangsom is destijds vastgesteld op 75 miljoen gulden. Dat staat ongeveer gelijk aan de omzet van drie dagen, aldus SHZC en SMOC. Uit metingen van de uitstoot van zwavelstofdioxide over het jaar 2013 blijkt nu dat door het meetstation Beth Chaim een gemiddelde hoeveelheid is gemeten van 156 microgram per kubieke meter. Dat is bijna twee keer de toegestane jaarlijkse norm (80 microgram per kubieke meter). Beide organisaties willen dat de raffinaderij over de brug komt met geld.

Berekening
Volgens het vonnis uit 2010 moet het aandeel in de overschrijding berekend worden volgens de methode van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (StAB) uit Nederland. Dat is een organisatie die op verzoek van de rechter adviseert over technische aspecten in geschillen op het gebied van het omgevingsrecht, waaronder milieuzaken. SHZC en SMOC het Gerecht verzocht om StAB de overschrijding te laten toetsen. Verwacht wordt dat StAB de normoverschrijding bevestigt.

Bron: Versgeperst, 21 februari 2014

Reacties zijn gesloten