Versgeperst: “SMOC: niets staat onderzoek Isla in de weg”

CURAÇAO – Niets staat de Curaçaose overheid in de weg om een onderzoek te laten uitvoeren naar de uitstoot van de Isla. Dat zegt de voorzitter van de Stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) Peter van Leeuwen in gesprek met Radio Hoyer 2. Aanleiding is het onderzoek naar de uitstoot van de Isla-raffinaderij.

Vandaag werd bekend dat minister Jeanine Hennis-Plasschaert in een brief aan de Tweede Kamer heeft bevestigd dat Nederland Curaçao officieel heeft verzocht om onderzoek te doen.

Verantwoordelijkheid
Volgens Van Leeuwen neemt Hennis-Plasschaert haar verantwoordelijkheid voor defensiemedewerkers, maar wonen er meer bewoners onder de rook van de Isla. Het wordt volgens de voorzitter nu dus tijd dat ook de Curacaose overheid haar verantwoordelijkheid neemt en moet zorgen dat zo’n onderzoek er komt. De kosten voor het onderzoek zullen door Nederland worden gedragen.

Desnoods waarborgfunctie
Toch denkt dat Van Leeuwen dat de Curaçaose regering zich niets aan zal trekken van het verzoek van Nederland en dus is het aan Nederland om erop toe te zien dat het onderzoek er daadwerkelijk komt. Desnoods zal de waarborgfunctie van het Koninkrijk aangesproken moeten worden of zal Nederland moeten ingrijpen en het onderzoek zelf moeten doen, zegt Van Leeuwen.

De SMOC-voorzitter vertelt wat hij ervan vindt dat de Nederlandse regering wél actie onderneemt nu Nederlandse defensiemedewerkers lijden onder de uitstoot.

Bron: Versgeperst

Reacties zijn gesloten