Amigoe: ‘VN waarschuwt opnieuw voor stijgende zeespiegel’

ORANJESTAD — Kleine eilanden in de Cariben krijgen als eerste te maken met de gevolgen van een rijzende zeespiegel ten gevolge van klimaatveranderingen. De stijging van de zeespiegel bedreigt de toerismesector en uiteindelijk zelfs het bestaan van deze eilanden. Deze waarschuwing heeft Achim Steiner, directeur van het VN-milieuprogramma, afgelopen vrijdag geuit tijdens een telefonisch interview met het Spaanse nieuwsagentschap Efe.

Steiner liep vooruit op het op zaterdag gepubliceerde nieuwe rapport over klimaatverandering van de Intergovernmental Panel on Climate Change. De rijzende zeespiegel heeft een directe invloed op de economie van kleine eilanden omdat de toerisme-infrastructuur voor 99 procent aan de kust is gelegen, benadrukt de directeur. Vele kleine eilandennaties zijn nog kwetsbaarder omdat hun grondgebied soms slechts twee tot vier meter boven de zeespiegel ligt. Het voortbestaan van deze eilanden loopt gevaar, aldus Steiner. De klimaatveranderingen hebben niet alleen invloed op de zeespiegel, maar ook op de zeetemperatuur. En dat heeft weer negatieve consequenties voor koraalriffen en mangroves. Deze ecosystemen dienen als natuurlijke barrière. Wanneer deze verminderen of verdwijnen dan worden landen nog kwetsbaarder, stelt Steiner. Kleine economieën zijn ook niet in staat om zelfstandig de effecten van een verwoestende orkaan of ander extreem weer op te vangen. Extreme weersomstandigheden als gevolg van de klimaatveranderingen is een ander fenomeen waarvoor het VN-milieuprogramma waarschuwt.

Miljarden aan schade

Het is niet de eerste keer dat hiervoor gewaarschuwd wordt. In 2010 schreef Amigoe al over deze dreiging na de VN-klimaatconferentie in Cancun, Mexico. Daar bleek dat het stijgende water in de komende eeuw voor miljarden aan schade aan de Caribische eilanden kan gaan zorgen. De dreiging van het onderlopen van luchthavens, energiecentrales, hotels en hele gebieden geldt vooral voor laaggelegen eilanden zoals Bermuda, Barbados en St. Maarten. In december vorig jaar werden de zorgen actueler omdat nieuwe studie uitwees dat de zeespiegel sneller stijgt dan het VN-klimaatpanel aangeeft. Nu wordt een stijging voorspeld van 1,2 meter tegen 2100, het klimaatpanel ging eerder nog uit van een stijging tot 82 centimeter. In juni van dit jaar gaf het VN-milieuprogramma Unep nog een waarschuwing aan eilanden in de Stille Oceaan. Die zouden nog meer bedreigd worden omdat de stijging van de zeespiegel daar sneller verloopt, tot vier keer zo snel als elders. Bovendien verdwijnen volgens Unep grote stukken koraalrif door opwarming van het zeewater.

Niet voorbereid

Vorig jaar waarschuwde politieke partij PPA voor gebrek aan overheidsbeleid en voorbereiding op klimaatverandering en vooral zeespiegelstijging. Partijleider Benny Nisbet zei toen dat andere landen wel klimaatgevolgen en zeespiegelstijging meenemen in hun nationale beleidsplannen. “Hier op Aruba is dat niet het geval. Het komt wel ad hoc ter sprake. Maar niet voldoende om de bevolking hiervan bewust te maken. Op de andere eilanden krijgen de kinderen het bijvoorbeeld al op school mee.” Nisbet verwees met name naar de in 2011 uitgebrachte studie van de Eclac: ‘An assessment of the economic impact of climate change on the tourism sector in Aruba’. Eclac is de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Cariben van de Verenigde Naties. In deze studie staan scenario’s van de gevolgen van de klimaatsverandering voor Aruba’s belangrijkste economische pilaar: het toerisme. In twee van de drie scenario’s wordt berekend dat ons land in 2050 12 tot 13 miljard dollar aan toerisme-inkomsten kan verliezen. Dat is een gemiddelde afname van 1,5 tot 2 procent van het bruto nationaal product (bnp) per jaar. Ook het planten van mangrovebossen die zeewater tegenhouden en het land moeten beschermen wordt als een van de maatregelen genoemd in het rapport. Daar lijkt nu een begin mee gemaakt.

Bron: Amigoe (4 november 2014)

Reacties zijn gesloten