Wat is het groen? Een beetje ophelderen.

SMOC krijgt aan de lopende band telefoontjes en berichtjes over de groene aanslag op huizen. De bezorgdheid die wordt geuit richt zich op het bijbehorende gezondheidsgevaar. Uiteraard wil SMOC dat ook graag weten en hoort een overheid dat ook te willen weten. De overheid kan dan zorgen dat er wordt gemeten, om vervolgens daarna de bevolking te kunnen informeren. Bij afwezigheid van zo’n type overheid is het SMOC die wel graag de handschoen oppakt. De verdenking gaat immers al gauw richting de Isla en de BOO. Dat is begrijpelijk te noemen, omdat met name de Isla zich al jaren profileert als een grote vervuiler en omdat de groene aanslag aanwezig is op huizen onder de rook van de Isla in plaats van erboven. Veroorzaken alle raffinaderijen op deze planeet zo’n groot probleem? Nee, natuurlijk niet. Van de Isla is bekend dat ze wel veel vaste stoffen uitstoten naar de atmosfeer, meestal zien we dat in de kleur zwart. Deze stoffen zijn veelal rijk aan zogeheten organische verbindingen, maar raffinaderijen stoten ook anorganische verbindingen uit (tenzij als ze dit voorkomen door ze af te vangen). Uit diverse studies blijkt, zoals bijvoorbeeld die van Querol e.a. (‘Size distribution and chemical composition of metalliferous stack emissions in the San Roque petroleum refinery complex, southern Spain’, Journal of Hazardous Materials, 190 (1-3), 15 juni 2011, pp. 713-722), dat olieraffinaderijen bij meerdere processen (kraken en verbranden) anorganische verbindingen uitstoten die rijk zijn aan zware metalen zoals nikkel, chroom en vanadium. Uit het rapport van TNO blijkt dat de Isla, naast PAK’s, fijn stof en zwaveldioxide, ook hier een handje van heeft. De kans is daarom zeer groot dat de groene aanslag diverse gezondheidsgevaarlijke verbindingen bevindt die rijk zijn aan deze zware metalen. Hierbij zij opgemerkt dat de groene aanslag een verzameling is van fijn verdeelde deeltjes die een aanslag kunnen vormen. Uiteraard is er ook uitstoot van vaste stoffen die nog weer fijner verdeeld is en daarom wordt opgenomen in het milieu doordat mens en dier ze inademen of doordat ze door planten en bomen worden opgenomen. In het laatste geval raadt SMOC aan om niet groenten te gaan eten die je zelf hebt verbouwd onder de rook van de Isla.

Reacties zijn gesloten