Amigoe: ‘Whiteman persoonlijk aansprakelijk gesteld’

WILLEMSTAD — Namens de bewoners van Wishi/Marchena, de bewoners onder de rook van de Isla-raffinaderij, is er gisteren een klacht ingediend bij het medisch tuchtcollege tegen de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Ben Whiteman. Dit bevestigt Kenneth Valpoort, de voorzitter van de actiegroep Komishon di Akshon Wishi/Marchena, tegenover de Amigoe. In de klacht wordt de minister persoonlijk aansprakelijk gesteld voor de effecten van de uitstoot van de Isla-raffinaderij en/of BOO op de gezondheid van de bewoners onder de rook.

Minister Whiteman, die vanochtend niet bereikbaar was voor commentaar, zou zijn medische eed schenden ‘door niets te doen tegen de vervuiling door de raffinaderij’. Valpoort laat weten dat met de indiening van de klacht gistermiddag ‘slechts een eerste stap is gezet om de overheid ertoe te bewegen om voor de gezondheid van de bewoners te waken, dit door daadwerkelijk de vervuiling te onderzoeken en handhavend op te treden tegen deze vervuiling’. De klacht is door Valpoort namens het bestuur van Komishon di Akshon Wishi/Marchena en nog twee bewoners uit deze wijken ondertekend.

“Nogmaals, dit is slechts een aanzet, men moet namelijk ergens beginnen, want de overlast houdt al jaren aan. De laatste periode zijn de gezondheidsklachten van de bewoners toegenomen, dit door een toename in de uitstoot. Zo is er de afgelopen maand meer stankoverlast geweest, een toename in de vorming van de groene smurrie in de wijken, maar ook extreme geluidsoverlast in de nachtelijke uren. Ook het lawaai dient men dus niet te onderschatten, overdag hoort men door het verkeer niets, maar ‘s nachts is het lawaai echt heel erg”, aldus Valpoort.

Hij stelt dat de gezondheidsklachten zich bij een toename in uitstoot manifesteren als een vorm van verkoudheid. “Men voelt in eerste instantie keel- en neusirritatie, vervolgens krijgt men ademhalingsproblemen, hoofdpijn en tranende ogen als er sprake is van extra overlast. Ik zelf ervaar deze klachten ook. Het gaat hier simpelweg om de gezondheid van de bevolking, waarbij de overheid een duidelijke plicht heeft om in actie te komen. Ik heb begrepen dat minister Whiteman in de media uitspraken heeft gedaan dat het iedereen vrij staat om een klacht in te dienen bij het tuchtcollege. Nou, bij dezen hebben wij dit ook gedaan, waarbij wij duidelijk menen dat de minister in de gehele kwestie persoonlijk verantwoordelijkheid draagt”, aldus Valpoort.

Bron: Amigoe, 13 juni 2015

Reacties zijn gesloten