Amigoe: ‘Overheid moet uitzoeken waarom Isla zoveel affakkelt’

WILLEMSTAD — De overheid moet nagaan waarom er zoveel is afgefakkeld de laatste tijd door de Isla-raffinaderij en wat er gedaan kan worden om dat op te lossen. Dit is een van de punten die de overheid vanmiddag van de rechter als huiswerk heeft gekregen in het kort geding van de stichtingen Schoon Milieu op Curaçao (Smoc) en Clean Air Everywhere (CAE) en vier individuele bewoners tegen het Land.

Het kort geding wordt 31 augustus wederom voortgezet. Dit is de datum waarop de zitting van vandaag oorspronkelijk gepland stond. Op verzoek van de eisende partijen was deze echter vervroegd naar vandaag.

Voor de voortzetting van het kort geding op 31 augustus moet de overheid van de rechter nog enkele andere zaken uitzoeken. Er moet duidelijkheid komen over de haalbaarheid van een gezondheidsonderzoek en of dat uitgevoerd kan worden. Op korte termijn moet de overheid ook bekijken hoe de groene smurrie verwijderd kan worden. De overheid moet ten slotte ook intern nagaan in hoeverre er inzage aan de eisende partij gegeven kan worden in de rapportages die de Isla doet aan het GNM-ministerie en het complete TNO-rapport naar de groene aanslag.

Een deel van het TNO-rapport naar de samenstelling van de groene aanslag is gisteren op de valreep voor de zitting doorgestuurd. De overheid beriep zich er tijdens de zitting op dat in de voorwaarden van TNO staat dat de gegevens niet zonder meer verspreid mogen worden. Aan de hand van de stukken zei advocat Sandra in ’t Veld dat er in de groene aanslag acht keer zoveel benzeen zit als toegestaan. Smoc wil dat de overheid de bevolking over de samenstelling informeert.

Grote belangstelling

De zitting begon vanochtend onder grote belangstelling. Er waren zo’n vijftig mensen voor deze zaak gekomen. Omdat op hetzelfde moment ook de strafzaak van de dubbele moord bij Bullenbaai diende, was deze zaak in de kleine zaal waardoor er maar zestien man publiek naar binnen kon.

Het was een lange zitting die om half tien vanochtend begon en tot half twee ‘s middags duurde. Er waren geregeld emotionele uitbarstingen van burgers, zoals een vrouw uit het publiek die wanhopig uitriep: “Ik ben gewoon een gevangene in mijn eigen huis.”

Bron: Amigoe, 21 augustus 2015

Reacties zijn gesloten