Amigoe: ‘Isla oorzaak stankoverlast’

WILLEMSTAD — De stankoverlast bij de Juan Pablo Duarte school wordt veroorzaakt door de Isla-raffinaderij. Dat bevestigt het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) naar aanleiding van een onderzoek dat gisteren is afgerond.

Secretaris-generaal Geraldine Christina vertelt dat ze hier gisteren van op de hoogte is gesteld. Uit het onderzoek is gebleken dat de rook van de raffinaderij door de gedraaide windrichting bij de school in Buena Vista terechtkomt. Meer informatie kon de secretaris-generaal niet verstreken, daar ze het rapport nog niet heeft kunnen inlezen. “Ik heb dit mondeling vernomen”, aldus Christina.

Het onderzoek is uitgevoerd door de inspectie van de Milieudienst en een inspecteur van raffinaderij zelf. Dit in samenwerking met het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw). Hoofd Geneeskunde & Gezondheidszaken (G&Gz) Sirving Keli maakte eveneens onderdeel uit van de onderzoeksinspectie.

Gesloten

De scholieren van de Juan Pablo Duarte School zijn gisterochtend naar huis gestuurd wegens de stankoverlast. Op dinsdag konden de lessen ook niet worden hervat, wat voor ergernis zorgde bij het ministerie van Onderwijs. Woordvoerder Tico Vos liet weten dat er een evacuatieplan wordt gehanteerd op het moment dat zich stankoverlast voordoet. “De veiligheid van de kinderen staat te allen tijde voorop. Er moet echter wel worden gezocht naar een manier om de lessen te kunnen inhalen.”

Eind vorig jaar werden de leerlingen van de school ook al naar huis gestuurd. Enkele scholieren werden onwel en kregen daarbij last van misselijkheid, ademhalingsproblemen en braakneigingen. Met toestemming van het ministerie werd de school gesloten. In een brief die toen is uitgegaan naar de ouders stond dat de school zou sluiten ‘wegens luchtvervuiling veroorzaakt door PdVSA’ (de exploitant van de Isla).

Maatregelen

GMN heeft met de Isla afgesproken dat ze maatregelen moeten treffen om de stankoverlast te elimineren. Als dit niet wordt nageleefd, worden er conform de hinderverordening stappen ondernomen door het ministerie.

Bron: Amigoe, 14 januari 2016

Reacties zijn gesloten