Willemstad – De Isla-raffinaderij die wordt geëxploiteerd door PdVSA, Curaçao Refinery Utilities (CRU, voorheen BOO) en het energiebedrijf Aqualectra worden onderworpen aan een inspectie. Dit gebeurt ‘in de vorm van een technische en milieukundige audit’, aldus het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuurbeheer (GMN) gisteren.
De formele start van deze inspectie vond afgelopen donderdag plaats. De demissionair minister van GMN, Siegfried Victorina (Pueblo Soberano), zat een kick-offmeeting voor tussen de Inspectie voor de Volksgezondheid en vertegenwoordigers van Isla, CRU en Aqualectra. CRU, voorheen bekend als de BOO-energiecentrale, is de leverancier van stroom, stoom en luchtdruk ten behoeve van de raffinaderij en CRU valt onder de verantwoordelijkheid van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), eigenaar van het raffinaderijcomplex, dat gehuurd en gerund wordt door Isla/PdVSA. Alle drie – Isla, CRU en Aqualectra – zijn actief in en rond het Schottegat.
,,De inspectie van deze bedrijven in het Schottegatgebied is gericht op het beoordelen van de installaties, de operationele processen en condities en de bedrijfsvoering in relatie tot de uitstoot van milieuvervuilende en/of schadelijke stoffen”, aldus het ministerie van GMN in een schriftelijke verklaring. In het algemeen worden de drie verantwoordelijk gehouden voor de sterke vervuiling ten westen van de raffinaderij.
Het team van de inspecteur Milieu en Natuur wordt voor deze inspectie tijdelijk versterkt door externe deskundigen van Fluor. Dit van oorsprong Amerikaanse bedrijf is internationaal gerenommeerd en heeft uitgebreide expertise op het terrein van raffinaderijen en raffinageprocessen, zo meldt GMN. ,,In aanvulling op de inspectie zal Fluor ook aanbevelingen doen voor maatregelen, met de nadruk op korte termijn, ter verminderen van de uitstoot van schadelijke en overlast gevende stoffen.” Volgens de huidige planning zullen de eerste resultaten eind 2016 beschikbaar zijn. Het ministerie voegt er wel aan toe dat ‘deze inspectie overigens losstaat van de discussies die momenteel gaande zijn over de toekomst van de raffinaderij op de lange termijn.’
Er wordt al jarenlang, met name door burgerpressiebeweging Smoc (stichting Schoon Milieu op Curaçao) aangedrongen op de aanpak van de sterk verontreinigende en zelfs dodelijke impact van met name de Isla/PdVSA-raffinaderij. Vaak kreeg Smoc echter nul op het rekest, ondanks metingen en gewonnen gerechtelijke procedures.
Bron: Antilliaans Dagblad, 31 oktober 2016