NOS: ‘Generaal Middendorp: klimaatverandering bedreigt wereldvrede’

De klimaatverandering leidt tot conflicten en oorlogen, tot grote vluchtelingenstromen en het voedt extremisme. Het hele conflict in het Midden-Oosten is terug te voeren op het klimaat dat in razendsnel tempo verandert. Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp zei tijdens een congres in het Vredespaleis dat er geen stabiliteit kan zijn, zonder dat er klimaatveiligheid is.

“Miljoenen mensen zijn of zullen er de dupe van worden”, zei hij. Hij wees erop dat het op de Noordpool nu al 20 graden warmer is dan wat het normaal zou moeten zijn rond deze tijd van het jaar. “Directe consequenties zijn dat er nog meer stormen komen en overstromingen. Mensen, economieën en zelfs hele landen kunnen geraakt worden.”

Volgens de topgeneraal zijn alle spanningen en oorlogen van nu ook terug te leiden op klimaatverandering. Door droogte in het Midden-Oosten zijn de oogsten mislukt en is brood te duur geworden. Er is een tekort aan elektriciteit. Studies wijzen uit dat die armoede in 2010 leidde tot de Arabische Lente en de daaropvolgende onrust.

Lees hier verder.

Reacties zijn gesloten