WILLEMSTAD — Voorzitter van de milieuorganisatie Schoon Milieu op Curaçao (Smoc), Peter van Leeuwen, en de advocate van de stichting, Sandra In ’t Veld, hebben gisteren een twee uur durend onderhoud met premier Gerrit Schotte gehad omtrent de Isla-raffinaderij en de toekomstvisie daarvoor.
“We hebben jarenlang tegenover de overheid gestaan in rechtszaken en het is een verademing om als gesprekspartner serieus genomen te worden. Wat de vorige regering bijna drie jaar lang heeft verzuimd te doen, het opstellen van een visie, pakt deze gedegen op”, aldus Van Leeuwen.
De Curaçaose overheid heeft als onderdeel van het Sociaal Economisch Initiatief (SEI) een overeenkomst met Nederland getekend, waarbij Curaçao voor een toekomstvisie voor de Isla-raffinaderij moet zorgen. “De ondertekening vond in mei 2008 plaats en al die tijd is er niets op dat gebied ondernomen. De huidige regering heeft nu een start gemaakt en wordt daarin bijgestaan door Ecorys (onderzoek- en consultancybedrijf uit Nederland), waar wij vorige week ook een lang gesprek mee hebben gehad. Omdat Nederland nu de druk heeft opgevoerd om tot een visie te komen – de deadline is in februari – is onze zorg dat het ten koste zal gaan van de kwaliteit. Vandaar dat wij de Tweede Kamer een brief zullen sturen met daarin de uitleg, dat de regering nu daadkrachtig te werk gaat en de benodigde tijd moet krijgen om zorgvuldig tot een visie te komen. Het zou niet reëel zijn om de huidige overheid af te straffen voor verzuim van de vorige”, aldus Van Leeuwen. De voorzitter laat weten dat de premier een duidelijke uitspraak heeft gedaan, waarbij hij stelde dat de gezondheid van de bevolking voor economische belangen gaat. Tijdens het gesprek zijn drie scenario’s voor de Isla-raffinaderij besproken: doorgaan met de huidige raffinaderij middels een upgrade, verplaatsen van de raffinaderij naar een nieuwe locatie te Bullenbaai of het geheel ontmantelen en de bodem saneren. “Eigenlijk betekent verplaatsen naar een nieuwe locatie ook dat de huidige dan gesloopt wordt. Wat velen denken is dat Smoc voor sluiting van de raffinaderij is, maar dat is niet zo. Wij willen geen milieuvervuiling en dat betekent dat als de raffinaderij aan de internationale regels zou voldoen, wij met de raffinaderij geen moeite zouden hebben”, aldus Van Leeuwen. De voorzitter meent dat er middels een kosten/baten-analyse goed overwogen moet worden waar het volk het meeste mee gediend zou zijn. “Wij menen dat de PdVSA geen goede huurder is en zich niet aan het contract heeft gehouden. Wij zijn ervan overtuigd dat de overheid juridisch gezien onder het contract uit zou kunnen komen. Dit in tegenstelling tot een juridisch advies aan de vorige overheid. In 2005 is er duidelijk gerapporteerd dat het onderhoud van de installaties ondermaats werd uitgevoerd, waardoor de installaties slechts nog een levensduur van vier jaar zouden hebben. Dat was in 2009. Het contract stelt duidelijk dat er adequaat onderhoud gepleegd moet worden. De overheid zou aan de hand van deze clausule het contract kunnen verbreken”, aldus Van Leeuwen. De voorzitter stelt verder dat PdVSA zelfs een uitspraak zou hebben gedaan, dat als Curaçao van ze af zou willen ze dat zouden kunnen doen.
Bron: Amigoe