Curaçaose school overweegt verhuizing door Isla-overlast

Basisschool Kolegio Mgr. Willem Ellis overweegt uit te wijken naar een andere locatie vanwege de overlast van raffinaderij Isla. Een paar Curaçaose scholen die onder de rook van de Isla liggen, hebben maandag 21 maart opnieuw hun leerlingen naar huis gestuurd. Voor sommige scholen is dat de derde keer in twee weken.

“Ik moet op korte termijn een oplossing vinden”, zegt Faina Cathalina, directeur van de basisschool. “Voorheen dacht ik de situatie nog onder controle te hebben. Ik heb nu binnen twee weken mijn studenten drie keer naar huis moeten sturen.”

De school kampt met klachten van zowel docenten als leerlingen. De raffinaderij heeft ter compensatie voor de overlast de school een nieuw directeurskantoor gegeven en toegezegd de school op te knappen. ‘Maar ik heb het aanbod van de Isla om airco’s te plaatsen uit de offerte gehaald, omdat ik de elektriciteitsrekening daarvoor niet kan betalen”, zegt Cathalina. De ramen van het schoolgebouw zijn vastgeroest en het beton en verf wordt aangetast.

Overlast en resultaten
Het is onduidelijk of de overlast zorgt voor minder goede schoolresultaten. Andere schoolhoofden hebben wel aangegeven aan dat de gemiste dagen een leerstofachterstand veroorzaken. “De studenten klagen over hoofdpijn, buikpijn en last van de luchtwegen. Ik heb dat zelf ook soms, hoewel ik het minder merk omdat ik in een ge-airconditioneerde ruimte zit”, meent Cathalina.

De fysieke klachten zijn volgens Peter van Leeuwen , voorzitter van de SMOC (Stichting Schoon Milieu Curaçao genoeg redenen om Isla tijdelijk te sluiten. “Er wordt niet behoorlijk gemeten. Mensen worden niet onwel van de stoffen die nu gemeten worden. Ook de locaties waar gemeten wordt kloppen niet. Het tijdelijk sluiten van de raffinaderij in deze situatie is niet een optie, het is een must. Dat zou in elk beschaafd land gebeuren. De Isla houdt zich niet aan de vergunningen. Zolang zij daar niet aan voldoen mogen ze niet opereren. Waar is de milieudienst?”

Zowel de Milieudienst als minister van volksgezondheid Jacinta Constancia waren op 22 maart niet bereikbaar voor commentaar.

Nederland
In Nederland stelde Ineke van Gent (GroenLinks) dinsdag in de Tweede Kamer opnieuw vragen over de Isla en het functioneren daarvan op Curaçao. Dit naar aanleiding van de recente gebeurtenissen.

Bron: RNW

Reacties zijn gesloten