RNW: ‘Overheid hoeft Isla-vergunning voorlopig niet te handhaven’

De Isla hoeft zich voorlopig geen zorgen te maken dat de overheid van Curaçao de raffinaderij zal houden aan de hindervergunning en handhavend zal optreden. Volgens rechter mr. R.W.L Loeb is er een goede kans dat het vonnis van 1 september in hoger beroep sneuvelt.

Met deze uitspraak hoeft de overheid het vonnis van 1 september niet nu al uit te voeren. Daarmee kan gewacht worden tot een definitieve uitspraak in hoger beroep. Dat zal pas zijn in 2012. In dit vonnis heeft de rechter de overheid opgedragen om een groot aantal overtredingen van de hindervergunning van de raffinaderij te beëindigen. 

Niet stand houden
Rechter Loeb oordeelt nu dat de minister van Gezondheid, Jacintha Constancia, niet de gelegenheid heeft gekregen om te onderzoeken of deze overtredingen ook daadwerkelijk begaan zijn. Daarnaast oordeelt Loeb dat een groot aantal overtredingen, die in de uitspraak geconstateerd worden, waarschijnlijk niet stand houden in hoger beroep. De rechter zou zich hierover niet zou mogen uitspreken.

Milieudienst
SMOC laat in een reactie weten verbijsterd te zijn, want ‘het betreft overtredingen die al jarenlang in de diverse rechtszaken behandeld en vastgesteld zijn’. De milieubeweging stelt bovendien dat de overheid al jaren geen onderzoek kan doen, omdat de Milieudienst niet functioneert. SMOC zal nu opnieuw in verweer moeten komen tegen de toekenning van deze voorlopige voorziening. Dit doen ze om te voorkomen dat in hoger beroep niet meer aangevochten mag worden wat de Isla daarin naar voren heeft gebracht.

Bron: RNW

Reacties zijn gesloten