RNW: “Isla in 2012 ‘plat’ voor groot onderhoud”

De Isla gaat ‘plat’. Vanaf 18 april 2012 wordt de raffinaderij 75 dagen stilgelegd om het hart van de installatie, de Cat cracker en omliggende installaties een volledige onderhoudsbeurt te geven. Met deze operatie is een bedrag van 63,6 miljoen US dollar gemoeid.

Dit maakte PdVSA, de exploitant van de raffinaderij dinsdag 20 december bekend. Het doel van de operatie, die elke vier jaar wordt uitgevoerd, is om de veiligheid en betrouwbaarheid van de raffinaderij te vergroten. Het afgelopen jaar veroorzaakte de Cat cracker minstens driemaal een storing, waarbij giftige stoffen vrij zijn gekomen. 

Later
Het onderhoud komt een jaar later dan gepland. Volgens ‘Shutdown Maintenance Manager’ Edmundo Mirabal is dat het gevolg van al eerder uitgevoerd onderhoud en de lange tijd dat de Isla stil heeft gelegen in 2010 en 2011. De Cat cracker of ‘FCC-unit’ zoals de benaming officieel luidt (Fluid catalytic cracking unit), is het belangrijkste onderdeel in het raffinageproces en zorgt dat olie wordt omgezet in bruikbare brandstof. De totale operatie zal werk opleveren voor 1.700 lokale werknemers en 1.200 mensen van buiten Curaçao.

Hard nodig
Mirabal geeft toe dat het onderhoudsprogramma hard nodig is: “De Cat cracker is een gevoelig onderdeel van het raffinageproces, vanwege de hoge temperaturen die daar ontstaan. Het veelvuldig uitvallen van de BOO-energiecentrale heeft groot effect op de continuïteit van het kraakproces.”. De slijtage van de unit en omliggende installaties is volgende de shutdown-manager versneld als gevolg van de slechte staat van dienst van de BOO. “Na uitvoerige inspectie is daarom besloten het onderhoudsprogramma nu uit te voeren.”

Vertrouwen
De raffinaderij vertrouwt op de toezegging van de overheid dat in het derde trimester van 2012 de problemen met de BOO-centrale volledig opgelost zijn. Extra investeringen om niet afhankelijk te zijn van de BOO, doet PdVSA dan ook niet. “Wij focussen op de Cat cracker, de overheid op de BOO. Wij vertrouwen de overheid volkomen”, aldus Mirabal.  

De miljoeneninvestering tekent de intentie van PdVSA om te blijven op Curaçao, zegt Mirabal. In 2019 loopt het huidige leasecontract af met de Refineria di Kòrsou, de eigenaar van de raffinaderij. Volgens Mirabel is de ondertekening van een akkoord tussen Isla en overheid dichtbij. “Maar voor de investering van 63,6 miljoen is dat niet van belang. Die heeft zich onder normale productieomstandigheden dan al terugverdiend”, aldus Mirabal.

Bron: RNW

Reacties zijn gesloten