De Curaçaose regering laat zich niet opjagen om een degelijke toekomstvisie voor olieraffinaderij Isla te kunnen presenteren. De regering reageert vrijdag 13 januari op een dreigement van de Nederlandse minister Liesbeth Spies van Koninkrijksrelaties. Zij overweegt een financiële bijdrage te bevriezen als er niet snel een plan komt.
Spies schreef in een brief aan de Tweede Kamer dat zij mogelijk de Nederlandse financiële investeringen in het Sociaal Economisch Initiatief zal bevriezen. Daarin steekt Nederland geld voor het uitvoeren van sociaal economische projecten op Curaçao, zoals een plan voor Isla. Ze wil dat Curaçao zich aan de afspraken houdt en is het zat dat al een paar keer om uitstel is gevraagd om een toekomstplan voor Isla te leveren.
Zaak van Curaçao
De Curaçaose regering benadrukt dat er hard gewerkt wordt aan het opstellen van een toekomstplan voor Isla. En dat dit een zaak van het land Curaçao is, zoals ook Spies verklaart. De regering meent dat het uitstel heeft plaatsgevonden ‘in onderlinge overeenstemming en na onderbouwing met redenen’.
‘De gekozen bewoordingen over de mogelijkheid tot het stopzetten van SEI neemt de regering dan ook aan als zijnde een procedurele opmerking, die verder geen enkele aanleiding vormt voor bezorgdheid’, aldus de regering.
Geldkwestie
De regering laat verder weten dat er in eerste instantie onvoldoende geld was begroot (een miljoen Antilliaanse gulden) voor het opstellen van een strategie voor duurzame economische ontwikkeling, waaronder Isla valt. Er wordt nu een bedrag van 6,3 miljoen gulden geïnvesteerd voor het verrichten van de Isla studies. Hieronder valt ook Aqualectra en de BOO-installatie. Hierin zit volgens de regering geen Nederlandse financiële bijdrage.
Bron: RNW