Universiteit Utrecht: ‘Gevolgen oceaanverzuring: kijk 300 miljoen jaar terug’

De afgelopen 300 miljoen jaar helpen de gevolgen van oceaanverzuring anno 2012 beter te voorspellen. Dit concludeert een internationale groep biogeologen, onder wie Appy Sluijs (Universiteit Utrecht) en Patrizia Ziveri (Barcelona/Vrije Universiteit Amsterdam). De snelle toename van CO2 in de atmosfeer leidt niet alleen tot klimaatopwarming; het verzuurt ook het oceaanwater, met negatieve gevolgen voor het oceaanleven. “En omdat de huidige CO2-uitstoot groter en sneller is dan ooit, zijn de gevolgen wellicht dramatischer dan in het verleden.” De publicatie verschijnt 2 maart in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Luister en lees verder hier. O ja, de voormalige Nederlandse Antillen behoren bij de top tien CO2 uitstoot per capita. Op Dushi Korsou doen we nog wat extra zuur in het zakje: zwaveldioxide (SO2). Voor het goede voorbeeld moeten we dus niet op Dushi Korsou zijn. Hoe moet je oceaanverzuring dan voorstellen als gevolg van de CO2 uitstoot? In beginsel is het een mondiaal effect. We halen fossiele grondstoffen, zoals bijvoorbeeld aardolie,  uit de bodem en bewerken deze tot bijvoorbeeld benzine en diesel. Bij het verbranden van deze benzine en diesel komt koolstofdioxide (CO2) vrij. Zodra als koolstofdioxide in aanraking komt met water wordt er koolzuur (H2CO3) gevormd, dat zit bijvoorbeeld ook in frisdranken zoals cola –dat noemen we dan ‘prik’. De concentratie koolzuur in oceaanwater zal dus stijgen, dit geeft een verlaging van de pH van datzelfde oceaanwater. Het water wordt dan, zoals dat heet, zuurder. Koraalriffen zijn hier niet echt van gediend, want die worden door zuur water aangetast. Zwaveldioxide doet eigenlijk een beetje hetzelfde omdat er zwaveligzuur (H2SO3) en zwavelzuur (H2SO4) kan worden gevormd, maar dan is het vooral een locaal effect. Waarom? In veel ontwikkelde landen zit er nauwelijks zwavel in benzine en diesel. Er komt dan ook nog nauwelijks zwaveldioxide (SO2) vrij. Op Dushi Korsou is dat anders. We hebben de Isla en die stoot ook veel zwaveldioxide uit. Hoe groot is het effect van deze zwaveldioxide? Dat weet SMOC niet. Wat weet SMOC wel? Dat er veel meer marinebiologisch onderzoek moet komen op Curaçao naar het effect –uitstoot SO2, lozen van afval in wateren, etc. – van de Isla op de mooie koraalriffen. Gaat Premier Schotte zich hier ook druk over maken?

Reacties zijn gesloten