Versgeperst: ‘Oceanografen luiden noodklok voor koraalriffen’

CURAÇAO – Rond de 2.600 oceanografen die bijeen zijn gekomen in Australië hebben maandag gewaarschuwd dat de koraalriffen in de wereld in ijltempo verdwijnen. Ze roepen op dringend te reageren tegen de klimaatverandering en te redden wat rest. Dat meldt persbureau Belga.
In het Caribisch Gebied ging 75 tot 85 procent van de koraalriffen de afgelopen 35 jaar verloren, zegt Jeremy Jackson, oceanograaf van het Smithsonian Institution in de Verenigde Staten. Het ‘Great Barrier Reef’ in Australië, één van de beste beschermde oceanische ecosystemen ter wereld, werd de laatste halve eeuw de helft kleiner

Bestaansmiddelen

De oproep van de wetenschappers, ter gelegenheid van het Internationaal Symposium voor Koraalriffen in de stad Cairns, is opmerkelijk. De wetenschappers, onder wie de meest gereputeerde in hun onderzoeksveld, benadrukken dat de bestaansmiddelen van tientallen miljoenen mensen op het spel staan.

Maatregelen

De koraalriffen zijn een bron van werk en voedsel voor de inwoners van de kustregio’s in de wereld, genereren inkomsten via toerisme, en dienen als natuurlijke golfbrekers bij hoge golven en stormen. De wetenschappers eisen dringende maatregelen om de schade te beperken van de stijging van de oceaantemperaturen, de verzuring van de wateren, de overbevissing en de vervuiling afkomstig van land in te perken.

Tijd

“We hebben een tijdsinterval waarin de wereld kan reageren tegen de klimaatverandering, maar dat wordt steeds kleiner”, zei Terry Hughes, voorzitter van het symposium, dat om de vier jaar plaatsvindt met wetenschappers uit ongeveer tachtig landen.

Bron: Versgeperst

Reacties zijn gesloten