Persbericht: ‘Gijsbertha beschuldigt SMOC van fotomanipulatie Jan Kok flamingo’

Op Telecuracaofm (FM 93.3) heeft woordvoerder Kenneth Gijsbertha van Refineria Isla/PdVSA een uitgebreid interview gegeven over de olieramp bij Jan Kok. Waar hij eerder de volledige verklaring gaf en verantwoordelijkheid nam voor de oorzaak van de ramp kondigt hij nu aan het onderzoek af te wachten of de olie wel van Bullenbaai afkomstig is.
Een van de uitspraken betreffen een foto van een flamingo in de zoutpannen, met op de achtergrond de kerk van St Willibrordus. Volgens Gijsbertha is deze foto “gefixed” (photoshop): een Flamingo is zwart gemaakt en geplakt voor de kerk om hem daar (bij Jan Kok) te doen lijken te staan. De hoek waaronder de foto is gemaakt kan niet, zo is Gijsbertha stellig. Dit gebeurt door mensen die de raffinaderij weg willen hebben (hierna gaat hij uitvoerig in op het belang van Isla en de investeringen die zijn in milieu doen).
De bewuste “Flamino-kerk-“foto is door mij gemaakt op 25 augustus in de vroege middag. Ik heb de foto juist zo gemaakt om goed te laten zien waar deze olieramp zich voltrokken had. Op facebook (smoccuracao) laat ik het interview zien en de foto, en een filmpje dat ik uit dezelfde positie maakte (voor het geval iemand twijfelt aan onze foto’s; zie ook hieronder voor de foto).
De uitspraak zegt veel over de houding van (de woordvoerder van) PdVSA/Isla: De waarheid wordt slechts door deze organisatie zelf volledig verdraaid, zoals SMOC dat tijdens de 7 jaar durende rechtszaken ook met regelmaat heeft ondervonden in de rechtszaal.
SMOC onderzoekt of deze uitspraak juridische actie rechtvaardigt.
Drs. Peter van Leeuwen
Voorzitter SMOC

Reacties zijn gesloten