“De manier waarop de overheid en de Isla-raffinaderij de olievervuiling bij het beschermd natuurgebied van Jan Kok willen oplossen is niet alleen heel achterhaald maar kan ook zeer gevaarlijk zijn voor mens en natuur”, zegt chemicus Arjan Linthorst, verbonden aan de milieuactiegroep SMOC.
Van de opslagtanks van de Isla lekte er twee weken geleden olie in zee. Die werd door de wind richting de zoutpannen van Jan Kok gedreven. Het ministerie van Volksgezondheid kondigde eind vorige week aan de olie op te willen ruimen met detergenten. “Een heel slecht plan”, volgens Linthorst. “Dat is een zeer agressief middel. Het lost het probleem niet op, maar verergert het.”
Nog erger
Olie mengen met detergenten lijkt een efficiënte oplossing omdat de olie als sneeuw voor de zon lijkt te verdwijnen. Het tegendeel is waar: de detergenten zorgen ervoor dat de olie zwaarder wordt. “Die verdwijnt niet, maar mengt zich beter met het zeewater”, legt Linthorst uit. “De olie bereikt grotere diepten en kan nog meer flora en fauna aantasten. Tevens ontstaan er bij gebruik van detergenten ook nieuwe stoffen, die giftig en persistent zijn.”
Gevaren
Wat voor detergent de overheid en de Isla precies in gedachte heeft is nog onbekend, maar volgens Linthorst maakt dat niet uit: “Het is kiezen tussen kwaden.”
BP gebruikte in 2010 de omstreden detergent ‘Corexit’ om de olie in de Golf van Mexico op te ruimen. Uit een eerste studie door wetenschappers uit Florida bleek dat het chemische product het ecosysteem in de Golf van Mexico nog erger geschaad heeft dan in eerste instantie werd gedacht.
Verder raakte niet alleen de natuur ernstig verziekt door het product, door de dampen werden ook veel medewerkers ernstig ziek. “De chemische dampen die vrijkomen bij zo’n schoonmaakproces leveren een groot gevaar voor de volksgezondheid. Het is niet voor niets dat president Obama BP verbood dit product nog langer te gebruiken.”
Alternatieve oplossing
Het is volgens SMOC nu aan de overheid en de veroorzaker van dit olieprobleem om ervoor te zorgen dat de olie op de juiste manier wordt opgeruimd. “De beste oplossing is volgens wetenschappers het inkapselen van de olie op mechanische wijze en dan afvoeren. Daarbij moet mixen zo goed mogelijk worden voorkomen. Maar of de Isla of de overheid echt de ernst van de gevolgen van deze situatie inzien, is de vraag”, aldus Linthorst. “Deze methode kost meer tijd en ook zeker meer geld. De tijd zal leren wat de overheid en de Isla voor Curaçao over hebben.”
Bron: RNW