Versgeperst: ‘Meer olie gelekt uit Bullenbaai’

CURAÇAO – Onderzoekscentrum Carmabi heeft uit meldingen van vissers, die ’s nachts voorbij de pieren van Bullenbaai varen, begrepen dat er meer olie de zee in is gelekt, maar dan niet zoveel als drie weken geleden. Dat meldt Carmabi in een update over de schoonmaak bij het olierampgebied Jan Kok.
Werknemers van Raffinaderij Isla zijn begonnen met het weghalen van alle losliggende stukken afval langs de 2.5 kilometer lange kustlijn tussen de opening van de saliña van Jan Kok en Kaap Marie. De werkzaamheden verlopen volgens Carmabi voorspoedig en ongeveer de helft van het schoon te maken gebied is inmiddels ontdaan van al het losliggend, met olie besmeurde afval dat tijdens een storm mogelijkerwijs in zee zou kunnen spoelen.
Schoonmaak
Vandaag worden de werkzaamheden voortgezet. In samenwerking met Carmabi is ook besloten om kleine olieplassen die lokaal nog aanwezig zijn langs de kust eveneens ‘op te scheppen’. De stenen langs de kust zullen voorlopig bedekt blijven met een (dunne) laag olie die langzaam zal verdwijnen, omdat lokaal voorkomende bacterieen de olie zullen opeten. Na overleg met experts in Nederland en de Verenigde Staten is besloten dat het schoonmaken van deze stenen waarschijnlijk schadelijker is voor de daar aanwezige natuur.
BestAbsorb
In tegenstelling tot eerdere berichten blijkt het middel BestAbsorb slechts in kleine hoeveelheden op het eiland aanwezig te zijn. Het zal gebruikt worden om mangroven en de stranden in het westelijk deel van de saliña op te ruimen. De offertes om BestAbsorb in te vliegen zijn afgelopen donderdag naar de betreffende instanties doorgestuurd om behandeld te worden zodat het middel op korte termijn besteld kan worden.
Kaart
Op basis van een verkenning van kajakker Ryan de Jongh is een nieuwe kaart gemaakt van de hele saliña, waarin de resterende olieresten zijn aangegeven. Vooral de gebieden aangegeven in rood en oranje zullen door de verschillende vrijwilligersteams worden aangepakt. Deze werkzaamheden zijn dit weekend begonnen. De onderstaande kaart geeft tevens aan dat eerdere kaarten die de omloop deden een onderschatting lieten zien van de daadwerkelijk aanwezige olie in het gebied. “Er dient echter wel gesteld worden dat veel van deze olieresten in zulke lage hoeveelheden (zichtbaar) aanwezig zijn dat opruimen een onbegonnen zaak is”, aldus Carmabi.

Bron: Versgeperst

Reacties zijn gesloten