Amigoe: ‘800 leerlingen wegens Isla-stankoverlast naar huis’

WILLEMSTAD — In verband met stankoverlast afkomstig van de Isla-raffinaderij, zijn vandaag ongeveer 800 leerlingen, 500 van het Maria Immaculata Lyceum (MIL) en 300 van de Ancilla Domini vsbo, eerder naar huis gestuurd.

Directeur van het Rooms-Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS), Lisette van Lamoen-Garmers, kreeg voor elven toestemming van demissionair-minister van Onderwijs, Cornelis Smits, om de RKCS-leerlingen en docenten naar huis te sturen, nadat zij in groten getale hadden geklaagd over een zwavelgeur. “Ik heb begrepen dat er gisteren ook sprake was van stankoverlast maar dan in mindere mate. Vandaag was het blijkbaar niet te houden”, aldus de RKCS-directrice.

Het schoolbestuur heeft geen enkele uitleg ontvangen van de raffinaderij. “Ik ben de hele ochtend bezig geweest met bellen, maar er werd niet opgenomen.” De woordvoerder van de Isla-raffinaderij was ook voor de redactie van de Amigoe niet bereikbaar.

De voorzitter van Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (Smoc), Peter van Leeuwen heeft van een leerkracht begrepen dat de stank al wekenlang aanhoudt. “De metingen laten zien dat er grote hoeveelheden zwaveldioxide, zwavelwaterstof en fijnstof in de lucht worden uitgestoten. Maar de uitstoot van de grootste stankcomponenten, zoals mercaptanen en vluchtige organische stoffen (VOC), worden nog steeds niet gemeten. Kennelijk is de Isla-raffinaderij weer bezig om grote hoeveelheden gassen af te fakkelen. Dat dat niet kan en hoe het wel zou moeten is allang bekend, maar helaas wordt daar niets aan gedaan.”

Bron: Amigoe, 29 november 2012

Reacties zijn gesloten