Versgeperst: ‘SMOC klopt weer aan bij Milieudienst’

CURAÇAO – “De enorme stankoverlast die Raffinaderij Isla veroorzaakt is reden voor grote bezorgdheid”, zegt stichting Schoon Milieu Op Curaçao. “SMOC ontvangt veel klachten van bewoners over hoofdpijn, misselijkheid en de gruwelijke stank.” De stichting heeft opnieuw opheldering gevraagd bij de Milieudienst.

“De enorme hoeveelheden zwaveldioxide, zwavelwaterstof en fijnstof die de afgelopen dagen gemeten zijn, geven aan dat veel mis is met de Isla-installaties en procedures”, zegt SMOC-voorzitter Peter van Leeuwen. De stichting heeft twee weken geleden al een brief gestuurd naar de Milieudienst. 

Inspecties

SMOC wijst in haar brief aan de Milieudienst erop dat de enorme inspanningen en tientallen miljoenen die Referina di Kòrsou (RdK) investeert om de BOO-centrale weer op te lappen, geen enkele waarde hebben indien geen voorafgaande zeer grondige inspectie van alle installaties op het Isla-terrein. “Een dergelijke grondige inspectie kan alleen in samenwerking worden gedaan met ervaren inspecteurs, zoals die bij Dienst Centraal Milieubeheer (DCMR) beschikbaar zijn”, aldus Van Leeuwen.

Achterstallig onderhoud

Nederland heeft samen met Curaçao geld beschikbaar gesteld om de Milieudienst te versterken. “Tot op heden is daar helemaal niets van terechtgekomen. Uit onderzoek van Pervin & Gertz (2005, SOS) is gebleken hoe erg sommige installaties er aan toe waren, en hoe gevaarlijk de situatie zou worden indien niet tijdig zou worden geïnvesteerd in (achterstallig) onderhoud en vervanging en reparaties”, zegt Van Leeuwen. 

Prioriteit

“Het is van de hoogste prioriteit dat er alles aan gedaan wordt om op korte termijn de milieudienst te versterken met mankracht en apparatuur, zodat grondige controles en inspecties kunnen worden uitgevoerd en gehandhaafd kan gaan worden”, benadrukt Van Leeuwen.

Bron: Versgeperst, 30 januari 2013

Reacties zijn gesloten