Lauwe respons van Minister Koenders

Minister Koenders heeft enkele weken geleden een brief van SMOC mogen ontvangen. Helaas. Tot op heden is respons hierop uitgebleven. Echter, de vragen van SMOC vormen ook de basis van Kamervragen van D66. Deze vragen wist Minister Koenders razendsnel te beantwoorden (zie hieronder). Tot dusverre het positieve nieuws.

Waarom vindt SMOC het van belang dat er aandacht is voor de Russische handel en wandel van de Isla? Een van de doelstellingen van SMOC is een schoon en gezond milieu te garanderen voor de Curaçaose bevolking, omdat dit een fundamenteel recht is. De Isla neemt haar hindervergunning geenszins serieus, waarvoor de mensen onder de rook van de Isla de hoogste prijs betalen. Het is dan ook geen wonder dat het onrechtmatig handelen van de Isla reeds is vastgesteld door de rechter. Het handelen van de Isla en haar houding t.o.v. het publieke belang en de autoriteiten is beneden peil. De vraag ligt daarom voor of de recent aangekondigde Russische handel en wandel van de Isla louter toeval is of gewoon een ordinaire lange neus naar het publieke belang. Het laatste past immers precies in de bedrijfsstrategie van de Isla zoals we dat al decennialang ondervinden op Curaçao. Koenders weet dit drommels goed.

De antwoorden van Koenders zijn dan ook teleurstellend te noemen. Enerzijds benadrukt hij het Koninkrijksbelang zodra als EU-sancties aan de laars worden gelapt ergens in het Koninkrijk der Nederlanden. Anderzijds vallen deze woorden in het niet, zodra als het op daden aankomt. Als Koenders, evenals de Tweede Kamer, de EU-sancties zo belangrijk vindt dan wil je meer weten over de Russische handel en wandel van de Isla dan zijn antwoorden nu laten zien. Nu lijkt het erop dat Koenders de EU-sancties niet bepaald heeft uitgeplozen noch actief informatie heeft ingewonnen bij Premier Asjes c.s. en de Isla. Koenders lijkt er simpelweg op te vertrouwen dat bij overtreding van de EU-sancties, of twijfels hieromtrent, zijn ministerie automatisch wordt ingelicht. Tsja, dat is nou zo ongeveer het laatste dat je kunt verwachten van de Isla en een Curaçaose overheid die de Isla nooit een strobreed in de weg heeft gelegd. Zal Koenders met zijn ruime geopolitieke ervaring echt niet beter weten of wil hij niet beter weten?

PDVSA doet immers zaken met PetroChina, dat in feite gelieerd is aan Chinese National Petroleum Corporation (CNPC). Op 13 oktober 2014 heeft Rosneft aangekondigd de samenwerking met CNPC te intensiveren. Rosneft staat op de lijst van Russische entiteiten waarmee volgens de EU-sancties waar geen handel mee mag worden gedreven. Tevens geldt volgens Reuters dat CNPC recent ‘a 20 percent stake in the Novatek-led Yamal LNG project in Russia’s Arctic’ heeft gekocht. Kortom, de handel en wandel van de Isla lijkt op gespannen voet te staan met de EU-sancties (zie vooral Art. 3 over Arctische olie en de bijlage onderaan van de sancties). Koenders zou daarom moeten willen waar de geïmporteerde olie uit Rusland door de Isla daadwerkelijk vandaan komt? Helpt PDVSA direct dan wel indirect Rosneft in het zadel, terwijl dit haaks staat op de EU-sancties die door voormalig Timmermans hardvochtig zijn verdedigd in de internationale arena? Met Koenders zullen we hier wel niet achter komen en zo heeft de Isla, naast de oil spill van Jan Kok, er weer een mysterie bij.

Drs. Arjan Linthorst

beantwoording-kamervragen-over-de-isla-raffinaderij-in-relatie-tot-de-eu-sancties (1)

Reacties zijn gesloten