WILLEMSTAD — In aanloop naar de inmiddels vierde zitting binnen het kort geding dat de stichtingen Clean Air Everywhere (CAE) en Schoon Milieu op Curaçao (Smoc) samen met vier bewoners onder de rook hebben aangespannen tegen het Land, laat Smoc weten dat het wat hun betreft de laatste zitting wordt: “Er is genoeg gepraat. Er gebeurt toch (vrijwel) niets.”
Zoals bekend hebben de stichtingen in het kader van de rechtszaak, die vanmiddag wordt voortgezet, onder aansturing van de rechter een zestal keren met een vertegenwoordiging van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) gesproken.
Tijdens de afgelopen drie (marathon)zittingen nam rechter Peter van Schendel dan ook uitvoerig de tijd om de verslagen van zowel CAE/Smoc en de bewoners, als het GMN-ministerie over onder meer het verloop van de gevoerde gesprekken aan te horen om vervolgens in overleg met de partijen nadere actiepunten op te stellen. Het laatste overleg tussen de partijen vond afgelopen woensdag plaats. Zo gaf CAE-voorzitter Marc Verkade reeds aan dat de opdracht aan TNO voor een vervolgonderzoek naar de verbindingen (en daarmee de giftigheid) van de groene aanslag, nog steeds niet is verstrekt door de overheid. Dit vanwege geldgebrek. In een persbericht had de overheid ongeveer drie weken geleden nog aangegeven dat na verstrekking van de vervolgopdracht het naar verwachting twee maanden zou duren alvorens de resultaten binnen zouden zijn. Volgens Verkade zou het ministerie hebben aangegeven dat ‘men ondertussen aanraking van de groene aanslag dient te vermijden, deze niet met een hogedrukreiniger dient te verwijderen vanwege mogelijke verneveling van de stof en men groente en fruit geteeld onder de rook, niet dient te consumeren’. Verkade liet verder weten dat ook de ‘toegezegde verbetering aan communicatie naar de bevolking en stichtingen toe, uitblijft’. “Men heeft onder andere ook toegezegd een Facebook-pagina hieraan te zullen wijden met informatie wanneer zich uitstoot-incidenten voordoen, wat nog steeds niet is gebeurd.”
De overheid voert inzake de uitstoot, volgens de stichtingen nog steeds overleg met de Isla-raffinaderij, de BOO-energiecentrale en Aqualectra. “Overigens levert ons inziens Aqualectra vrijwel geen bijdrage aan de uitstoot. De afgelopen tijd leek de uitstoot – waaronder ook de vorming van de groene smurrie – iets te zijn afgenomen.Waardoor dit komt is nog niet geheel zeker. Maar het blijkt, dat de BOO-energiecentrale de temperatuur van de verbrandingsprocessen wat hoger heeft afgesteld, waarvan wij al die tijd het vermoeden hadden dat door onvolledige verbranding de groene aanslag wordt gevormd.” Verder stelt hij dat er ook een ‘start is gemaakt om het scheidingsproces waarbij er met statische platen stoffen zoals nikkel en vanadium – zware metalen – uit de rook worden gescheiden voor verdere doorverkoop’. “Verder heeft de overheid gesteld dat de BOO die voor energievoorziening van de raffinaderij zorgt, op een slechtere kwaliteit olie draait die men van de Isla geleverd krijgt. Ook de Isla gebruikt deze zelfde olie, volgens het GMN-ministerie. Dus beide bedrijven gebruiken zware vuile olie en zijn daarom waarschijnlijk samen verantwoordelijk voor de uitstoot. Ook was er bij de BOO sprake van uitval van een turbine en bij de Isla de uitval van een fornuis. Dus een verminderde productie kan mogelijk de oorzaak zijn van een kleine afname in uitstoot. Maar goed, ook dat is niet zeker”, aldus Verkade.
Inzage
CAE en Smoc hebben herhaaldelijk gevraagd om inzage in de emissierapportage die door de BOO en de Isla naar de overheid toe plaatsvindt. “Pas na talloze verzoeken hebben wij nu eindelijk inzage gekregen in deze emissie-rapporten van de Isla. Om ons onbekende redenen hebben wij de BOO-rapporten niet mogen inzien. Er is dus sprake van een kapotte compressor bij de Isla-raffinaderij waardoor men op een noodcompressor draait en men dus met niet goed lopende processen te maken heeft. Ondanks eerdere informatie dat de compressor binnen een maand vervangen zou worden, zal de situatie zoals nu blijkt pas in december verholpen zijn. Wij begrijpen dat de overheid als het ware in een spagaat verkeert aangezien de hinderwet, met de zwaar achterhaalde normen, geldt. Dus wij hebben er weer op gehamerd om de reeds in 2004 nieuw opgestelde wetgeving die nooit werd doorgevoerd, nieuw leven in te blazen. Want de overheid stelt dat ‘het waarschijnlijk inderdaad zo is’ dat in het contract met de Isla-raffinaderij sprake is van een bepaling die stelt dat indien geen actie wordt ondernomen in 2017 het huidige contract, dat in 2019 afloopt, automatisch wordt verlengd. Ook zou de Isla in dit scenario geen verplichting hebben om de zwaar verouderde raffinaderij te moderniseren. Dus voor die tijd zou de overheid ten minste voor actualisering van de bestaande wetgeving dienen te zorgen om in ieder geval beter te kunnen handhaven”, aldus Verkade.
Bron: Amigoe, 19 oktober 2015