Pleitnotitie van SMOC e.a. versus Isla beschikbaar

Het was volop in het nieuws: de rechtszaak van SMOC e.a. tegen de Isla-raffinaderij. Het Antilliaans Dagblad pakte uit met haar artikel “Isla vecht beslag aan” en de Extra met “SMOC ta buska moda di hinka nos refineria den skuridat”. Ook morgen zullen media vast en zeker berichten over deze rechtszaak. In dat geval loont het zeer de moeite om de pleitnotie van SMOC e.a., zoals uitgesproken door mr. Braam, helemaal door te lezen om te kunnen oordelen over deze zaak. Deze pleitnotitie is hier te lezen: pleitnotities vs Isla 18 april 2018.

Voor mensen die meer houden van grafieken in plaats van woorden, zie hieronder voor een grafiek uit een recent wetenschappelijk artikel van Dr. Erin Pulster e.a. in de Journal of Environmental Protection. Pulster e.a. zijn hier erg duidelijk in hun onderzoek waarin zij overigens de Environmental Fund Netherlands Antilles bedanken voor financiële steun:

,,The objectives of this study were to evaluate ambient levels of sulfur dioxide surrounding an oil refinery on the island of CuraÇao. Levels which were then compared to literature values and recommended public health guidelines to determine potential public health risks. Concentrations of sulfur dioxide in Curacao were found to be among the highest globally with an increasing trend over time.”

Voor bevindingen als deze horen de Isla en de Curaçaose overheid en de rechter niet weg te kijken.

PulsterGrafiek2

Reacties zijn gesloten