(DON’T SHOOT) THE MESSENGER 1: “WIE BETAALT 1000 WERKNEMERS VAN ISLA ALS DIE HUN BAAN VERLIEZEN?”

Die vraag moet aan de overheid gesteld worden. SMOC strijdt vanaf 2001 voor schone lucht en waarschuwt al vanaf 2005 dat de overheid een waardevolle raffinaderij laat uitwonen en werknemers onder slechte omstandigheden moeten werken. Isla is niet onderhouden door gebrek aan inspectie en toezicht van RdK. En zonder investeringen van 2-3 miljard USD heeft Isla geen bestaansrecht meer, omdat de producten veel te veel zwavel bevatten. Dat is al vanaf 2005 bekend, toen Emily de Jong het rapport ‘Ecorys I’ liet opstellen over de toekomst van Isla.* Rapporten zijn er genoeg waarin staat wat er had moeten gebeuren om Isla levensvatbaar te houden. SMOC waarschuwt al vanaf 2005 dat bij niet investeren en onderhouden Isla wellicht zal moeten sluiten. SMOC heeft in 2010 de Isla werknemers toegesproken dat zij moeten eisen dat er geïnvesteerd wordt zodat Isla open kan blijven en werkomstandigheden verbeteren. **

Als 1000 man hun baan verliezen moeten ze bij de overheid zijn. Die is de oorzaak van de huidige staat van de Isla, samen met PdVSA. PdVSA kreeg in 2001 verlenging van de lease van 2014 naar 2019, zonder aanvullende eisen van onze overheid, maar met de garantie dat er geïnvesteerd zou worden door PdVSA (in nieuwe installaties): dat is nooit gebeurd, ook hiervoor moet de regering verantwoordelijk worden gesteld. In 2017 verscheen een technische audit van Isla uit Texas ***, waarin de staat van Isla als zeer gevaarlijk wordt omschreven: de kans dat Isla dicht gaat is door gebrek aan onderhoud en investeringen realiteit geworden.

De overheid heeft wat uit te leggen aan de 1000 werknemers van Isla en aan de bevolking van Curaçao.

* http://www.stichtingsmoc.nl/2011/01/onderzoek-telt-dubbel-en-dwars-ecorys-nei-2005/

** http://www.stichtingsmoc.nl/2011/05/protestmars-vreedzaam-verlopen-hulde-voor-edgar-leito/

*** http://www.stichtingsmoc.nl/2018/02/audit-rapport-over-isla-openbaar-a-run-to-failure/

 

Reacties zijn gesloten