Heel lang geleden, 2500-1800 v. Chr., woonden er op Curaçao Indianen. Toen Columbus in de 15e eeuw de Caribbean had ontdekt, veranderde dit. Een belangrijk jaar in dezen was toen 1499. De Florentijn Amerigo Vespucci deed toen Curaçao aan. Ongeveer een eeuw later kreeg de WIC (West-Indische Compagnie) de huidige Bovenwindse eilanden (St.Maarten, Saba en St.Eustatius) en de Benedenwindse eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) in het vizier. Juli 1634 veroverde de WIC, onder aanvoering van expeditieleider Johannes van Walbeeck, Curaçao. Vanaf dat moment zijn er diverse, positieve en negatieve, invloeden vanuit Nederland te bespeuren.
Bij de huidige stand van zaken is Curaçao onderdeel van het Nederlands Koninkrijk. Sinds 10 oktober 2010 heeft het een status aparte binnen het Nederlands Koninkrijk. Curaçao heeft ongeveer 140.000 inwoners. De achtergronden van deze inwoners verschillen sterk, zowel sociaaleconomisch als cultureel. Enerzijds de Europese invloeden, maar anderzijds zijn er ook duidelijke Caribische invloeden.
Het klimaat op Curaçao is semi-aride. De jaargemiddelde temperatuur bedraagt overdag ongeveer 30 °C en dat wordt door bewoners en toeristen als prettig ervaren. Hetzelfde geldt voor de natuur, die is op Curaçao mooi. In het oog springt de Christoffelberg, dat is het hoogste punt van Curaçao en staat in het gelijknamige Christoffelpark. Bij toeristen staat de onderwaterwereld, met haar mooie koralen en vissen, na een snorkelsessie in het geheugen gegrift. Curaçao staat bij duikliefhebbers dan ook goed bekend. Helaas staat de natuur, en de volksgezondheid, van Curaçao onder druk. Oorzaak: de ISLA.